De verkopen van vastgoed in Spanje hebben afgelopen september een ongekend niveau bereikt. Volgens het INE (Instituut Nacional de Estadística, oftewel het Nationale Statistiek Instituut) heeft de onroerendgoedmarkt in september zijn beste maand gedraaid sinds april 2008 (een flashback van de onroerend goed “boom”) met 53.410 verkopen en een toename van 40,6% ten opzichte van vorig jaar september.

Stijgende lijn in verkopen Spaans onroerend goed in heel 2021

Deze enorme verkoopstijging was niet alleen in de maand september merkbaar maar volgens het instituut is er tijdens de eerste negen maanden van dit jaar 38% meer verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. De toename is met name in de volgende provincies duidelijk merkbaar (in volgorde van verkopen):

  • Andalucië;
  • Catalunia;
  • Valencia (waaronder de Costa Blanca valt) en;
  • Madrid.

Men verwacht komend jaar een prijstoename van zo´n 5% en die zullen in stijgende lijn volgen tot een prijspiek (afkomstig uit de Spaanse krant El Pais van 15 nov. 2021).

Foto van verhuur- en verkoopborden in een plaats aan de Costa Blanca.

De reden van de toename in verkopen

Zowel tijdens de Corona pandemie als dit jaar, hebben verschillende factoren meegespeeld in deze enorme toename in verkopen. Voor de Nederlanders en Belgen hebben de volgende feiten de doorslag gegeven:

  • Door de lockdown is er meer motivatie dan ooit ontstaan om een woning in Spanje te kopen. Met name aan de Costa Blanca waar de garantie op mooi weer, ook in het najaar, winter en voorjaar een feit is door het bekende microklimaat. Een mild klimaat met een gemiddelde temperatuur van 20 graden en 300 dagen zon per jaar maakt het een geliefde streek voor vele nationaliteiten;
  • Vliegen geen optie? Dan is Spanje is ook goed aan te rijden (2,5 dag rijden vanuit Nederland of België);
  • De negatieve rente van de banken in Nederland en België;
  • De lage rente percentages voor leningen;
  • Aanwezigheid van veel spaargeld;
  • Meer flexibiliteit wat betreft thuiswerken wat natuurlijk ook prima kan vanuit Spanje.

Nieuw aanbod op DroomhuisCostaBlanca.nl

Net als mijn internationale collega’s heb ook ik een enorm druk jaar achter de rug. Deze winter krijg ik weer een aantal mooie woningen in de verkoop. Een selectie voeg ik toe onder aan mijn favorieten. Uiteraard is dat slechts een selectie en ga ik graag voor jou op zoek in de markt naar jouw droomhuis aan de Costa Blanca.

Heb een gezond, mooi en gelukkig uiteinde en tot ziens in 2022. Een zonnige groet, Marijke.